Feiten

Hoeveel alcohol drinken Europeanen?

In de Europese landen is het alcoholgebruik het hoogste ter wereld (2005). Gemiddeld wordt in de Europese Unie per inwoner 11 liter pure alcohol per jaar gedronken.

  • De hoogste gemiddelde consumptie wordt gemeten in Luxemburg, Tsjechië en Ierland (14 à 17 liter pure alcohol per jaar),
  • de laagste in Zweden en Noorwegen (6 à 7 liter pure alcohol per jaar).

Hoeveel alcohol drinken de Belgen?

In 2009 dronk de Belg gemiddeld 8,1 liter pure alcohol, in 1990 was dit nog 9,2 liter. Het totale alcoholgebruik in België daalt, maar alcohol blijft het meest gebruikte genotmiddel in ons land.

Hoeveel alcohol drinken de Vlaamse jongeren?

Ook bij jongeren scoort alcohol als genotmiddel het hoogst.. Jongeren beginnen op steeds vroegere leeftijd te drinken. De verpletterende verantwoordelijkheid van de ouders is van een niet te onderschatten belang. Jammer genoeg begrijpen weinigen dat alcoholgebruik onder de 16 jaar nefast is voor de verdere ontwikkeling zowel op lichamelijk als geestelijk gebied.

Hoeveel mensen hebben een alcoholprobleem?

23 miljoen Europeanen hebben een alcoholprobleem. In Vlaanderen voldoet 10% van de personen die alcohol drinken aan de normen van problematisch alcoholgebruik: 13% mannen en 6% vrouwen. In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de groep 45-65 jaar.